Ylva Brodda

Ylva Brodda Smasher Valley Victory
Fiesta Bowl
Yvonne M. Carlisle
Lass Pearl
Mamma är Elitsto och mormorsmor vann StochampionatetYlva Brodda har ett gediget möderne

Ylvas mamma Yvonne M. är Elitsto och hon var själv ett av Sveriges bästa treårsston. I aveln var hon 100%-ig. Samtliga avkommor har tagit ett flertal segrar och alla är minst ”kvartsmiljonärer”. Bäst i syskonskaran var Stefan Melanders toppsto, den sexfaldige miljonärskan Yatzy Brodda, som var ett av Europas allra bästa ston. Yvonne M. lämnade ytterligare tre miljonvinnande avkommor och vår egen Ylva Brodda tog inte mindre än tre V75-segrar! Yvonne M’s mormor Benti Ribb vann Stochampionatet så det här är verkligen en fin modersstam!

Våra härliga upplevelser med Ylva BroddaYlva Brodda var en underbar familjehäst

Vi köpte Ylva på Elitauktionen 1997, efter att ha fallit för henne vid ett besök på Brodda Stuteri. I Olle Goops träning gjorde Ylva åtta starter som gav två segrar och två andraplatser. Vi tog sedan hem Ylva till familjen Svanberg i Oppreva. Tillsammans med Anders och Oskar tränade vi Ylva. Maria och Sofia ridtränade Ylva, både i dressyr för att bygga ryggmuskler och med galoppintervaller. Det var en njutning att dressyrträna denna så kloka och lättlärda häst. Sofia red de allra snabbaste galoppintervallerna med Ylva och både häst och ryttare hade lika roligt. Vi fick uppleva en härlig tid med Ylva. Som underbart klok och trevlig “familjehäst” samtidigt med stora framgångar på tävlingsbanan.

Ylva Broddas sista karriär som framgångsrikt avelssto
Oskar Svanbergs fina ord om Ylva

Min Victory Tilly är borta

De flesta tränare har nog en favorithäst som betytt mer än någon annan i deras karriär. Stig H tar alltid upp Victory Tilly som sin främsta.

I mitt fall så är det nog så att utan Ylva Brodda hade jag nog hållt på med nånting annat idag. Ylva kom till oss som konvalescent och Stall Svanberg och Stall Leonas tränade upp henne till en flerfaldig V75-vinnare med gemensamma krafter.

Ylva var en otroligt klok och fin häst, en sån häst som man skulle kunna låta vara barnvakt eller spela schack med.

Jag fick för det mesta förtroendet att köra henne i lopp vilket var ganska stort för mig på den tiden. Ylva var en fantastisk löphäst och jag vann flera lopp med henne, hon var speedig och lättplacerad och som sagt extremt klok och ärlig, en kusks dröm att köra. Faktum är att hon lurade motståndarna genom att bromsa 700 kvar, när de då backade sig loss och gick på i 3e spår stack hon igen, jag vet inte varför, men hon vilade lite där. Hon lurade toppkuskar att ta fel väg flera gånger.

Om inte Ylva hade kommit till Oppreva är chansen väldigt stor att jag satsat på nånting annat.  Tack vare henne fick jag chansen att tampas mot de stora killarna och visa att vi duger även i de sammanhangen och inte bara i lärlingsloppet på Mantorp när alla gått hem. Framgångarna med henne och mediaexponeringen som följde ledde sedermera till att jag fick Stig H stipendiet och även det har varit en enorm sporre när det gått som tyngst att förvalta den äran på ett bra sätt.

Här nedan är en bild från när Ylva spurtade ner bl.a. Zoccer Wadd, Mysig, Carolinas Mystic och Chanson d’Inverne, det är en seger som jag fortfarande håller som min största som kusk, min första V75 seger.

Jag är som sagt tacksam för det Ylva gett mig, tyvärr skadade hon sig i hagen och i veckan blev man tvungna att ta bort henne, 15 år gammal. Hon har redan gjort ett rejält avtryck i aveln med 2 miljonärer, och ägarna, Stall Leonas, har beslutat att behålla hennes ettåriga dotter för att kunna avla vidare på Ylvas underbara blodslinjer och psyke.

Jag minns hur mycket som helst om Ylva, många lopp kan jag meter för meter, men jag kan väl kort och gott bara säga tack för allt Ylva.

Oskar Svanberg 2011-10-08